HTML

Nyitómérkőzés

:

Angola-Mali
2010. január 10., Vasárnap 17:00

Afrikai Nemzetek Kupája

A januárban esedékes 2010-es Afrikai Nemzetek Kupájával foglalkozó blog, tele aktuális hírekkel, cikkekkel, eredményekkel és meccs-elemzésekkel.

Utolsó kommentek

Hírek Csapatok Eredmények

Megszerzik-e első pontjaikat a Mókusok?

2009.12.31. 19:59 karajjj

A január 10. és 31. között Angolában megrendezésre kerülő Afrika Nemzetek Kupájának története során harmadszor szerepel majd Benin válogatottja. A csapatokat bemutató sorozatunkat velük folytatjuk.

Benin egy, az Atlanti-óceán partján fekvő nyugat-afrikai állam. Területe nagyobb, mint Magyarországé, mégis mindössze kilencmillióan élnek az országban. 1960-ban szakadtak el Franciaországtól, azóta az államforma köztársaság. Nyugatról Togo, északról Burkina Faso és Niger, keletről Nigéria, míg délről az Atlanti-óceán határolja. Az ország fővárosa Porto Novo, de a kormányzati székhely Cotonou-ban található, mely az ország legnagyobb városa.

Sporttörténelmük nem mondható túl gazdagnak, de a többi afrikai országhoz hasonlóan itt is a labdarúgás a legnépszerűbb sportág. Válogatottjukat Mókusoknak nevezik. Világbajnokságra még sohasem sikerült kijutniuk, Afrika Kupára is csak kétszer, a 2004-es és a 2008-as viadalra. Első hivatalos mérkőzésüket 1959. november 8-án játszottak a szomszédos Nigéria ellen, igaz akkor még az országot nem Beninnek, hanem Dahomey-nek nevezték. Azt a találkozót 1-0-ra veszítették el, nem úgy, mint a húsz nappal későbbi újabb összecsapást, amelyet Nigéria már 10-1-re nyert meg, mely Benin történetének máig legnagyobb veresége.

Eddigi szereplésük az Afrika Nemzetek Kupáján nem mondható túl fényesnek. 2004-ben, a Tunéziában megrendezett tornán mindhárom csoportmérkőzésüket elveszítették Dél-Afrika, Marokkó és Nigéria ellen, nyolc gólt kaptak és mindössze egyet lőttek, így hamar búcsúzhattak. A legutóbbi, 2008-as tornán Ghánában ismét három vereséggel zártak, kikaptak Malitól, Elefántcsontparttól és az örök mumus Nigériától is, így aztán egyelőre még nem szereztek pontot a kontinensviadalon. Ezúttal “csak” hét gólt kaptak, de egynél többször ezúttal sem tudták megzörgetni az ellenfelek hálóját.

Az idei ANK-ra sem esélyesként érkezik Benin válogatottja. A selejtezők második fordulójában Angola, Uganda és Niger előtt végeztek csoportelsőként, mely a harmadik fordulóba jutást eredményezte. A harmadik körben az első helyezett Ghána a világbajnokságra is kvalifikálta magát, míg a Mókusok Malit és Szudánt megelőzve másodikként, könnyedén megszerezték az ANK részvételt.

A beniniek között nincsenek igazán híres focisták, de néhányukról mégis érdemes szót ejteni. A selejtezők legeredményesebb játékosa Razak Omotoyossi volt, aki jelenleg a francia FC Metz csatára. Nevet szerzett még magának Mohamed Aoudou is, aki a Ghána elleni 1-0-ra megnyert mérkőzésen, a 92. percben szerezte meg a három pontot érő találatot. A leghíresebb labdarúgó Beninben Romuald Boco, aki az ír Sligo Rovers játékosa, valamint a nemzeti csapat kapitánya, beceneve pedig “Benin Királya”, mely azt hiszem elég nagy elismerés egy játékos számára.

Tehát Benin válogatottja harmadik részvételére készül az Afrika Nemzetek Kupáján. A csapat szövetségi kapitánya a francia Michel Dussuyer, aki 2008 júniusában vette át az együttes irányítását. A kontinensviadal C jelű csoportjába került a gárda, méghozzá Egyiptom, Nigéria és Mozambik társaságában. A válogatott jelenleg a világranglista 59. helyén áll, így jól látszik, hogy nem lesz könnyű dolguk, ha tovább akarnak jutni a csoportjukból.

Forrás: samsungsport.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://afrikakupa.blog.hu/api/trackback/id/tr531635902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása