HTML

Nyitómérkőzés

:

Angola-Mali
2010. január 10., Vasárnap 17:00

Afrikai Nemzetek Kupája

A januárban esedékes 2010-es Afrikai Nemzetek Kupájával foglalkozó blog, tele aktuális hírekkel, cikkekkel, eredményekkel és meccs-elemzésekkel.

Utolsó kommentek

Hírek Csapatok Eredmények

Szárnyaló Karvalyok

2009.12.31. 19:28 karajjj

A januárban kezdődő Afrika Kupát beharangozó sorozatunk következő részében Togo válogatottját mutatjuk be.

Először is nézzük röviden a fontosabb tudnivalókat magáról az országról. Togót hivatalos nevén Togói Köztársaságnak nevezik, Afrika nyugati részén helyezkedik el. Területe kicsivel nagyobb, mint Magyarország fele, ennek is 4,2%-át víz borítja. A népessége körülbelül hat és fél millióra tehető. 1960. április 27-én kiáltották ki függetlenségüket Franciaországtól, hivatalos nyelvük azonban a francia maradt. Nyugatról Ghána, északról Burkina Faso, keletről Benin, délről pedig az Atlanti-óceán határolja. Az ország fővárosa Lomé.

Mint a legtöbb afrikai országban, Togóban is a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, még annak ellenére is, hogy nincs különösebb múltja a sportnak és nem is képviselnek túl nagy erőt a kontinensen. 1965-ben bonyolították le az első szervezett bajnokságot, előtte főleg csak kisebb helyi tornákat rendeztek az országban. A válogatott, becenevükön a Karvalyok, legnagyobb sikere a 2006-os németországi világbajnokságra való kijutás volt. Abban a sikerben óriási szerepet vállalt Emmanuel Adebayor, aki a kvalifikációs meccsek során tizenegy gólt lőtt, többet, mint bármely más afrikai játékos a selejtezők alatt. A világbajnokság azonban nem tartogatott számukra meglepetéseket, Dél-Koreától, Svájctól és Franciaországtól is vereséget szenvedtek, hat gólt kaptak és mindössze csak egyet rúgtak, így a csoportmérkőzések után már utazhattak is haza.


A 2006-os világbajnokság egyik legfurcsább esete is Togo válogatottjához kapcsolódik. Az egész történet ott kezdődik, hogy a csapat már egy hónappal a vb rajtja előtt Németországban volt, hogy megszokja a körülményeket és alkalmazkodjon az új környezethez. A focisták később tiltakozásba kezdtek, mivel a beígért prémiumuk nem érkezett meg időben a szövetségtől. Otto Pfister a botrány hatására lemondott, majd visszatért, a togói szövetség tagja alkoholistának nevezte ezért pedig perrel fenyegetőzött. A Svájc elleni találkozó majdnem meghiúsult, amikor a játékosok prémiumuk elmaradása miatt már azzal fenyegetőztek, hogy nem hajlandóak lejátszani a mérkőzést. Az eset példátlan lett volna a világbajnokságok történetében és szerencsére a játékosok nem is váltották valóra fenyegetésüket, de ilyen légkörben nem lehetett könnyű felkészülni egyik találkozóra sem, így nem volt túl nagy meglepetés a vb újonc korai búcsúja.

A 2010-es világbajnokság és az Afrika Kupa selejtezőit együtt bonyolították le. A harmadik körben Togo Kamerunnal, Marokkóval és Gabonnal került egy csoportba. A négyes első helyezettje nem csak az Afrika Kupára, hanem a világbajnokságra is kvalifikálta magát, ezt a pozíciót Kamerun magabiztosan szerezte meg magának. A második és harmadik hely ANK indulást eredményezett a csapatoknak, így Gabon mögött Togo is kijutott a kontinenstornára, míg Marokkó csoportutolsóként egyik sorozatban sem indulhat el.

A togói válogatott hetedik részvételére készül az Afrika Nemzetek Kupáján. A csapat szövetségi kapitánya a francia Hubert Velud, aki 2009-ben vette át az együttes irányítását. A kontinensviadal B jelű csoportjába került a gárda, méghozzá Ghána, Elefántcsontpart és Burkina Faso társaságában. A világranglista 71. helyén állnak, míg a leggyengébbnek tartott ellenfelük Burkina Faso is 49. így aztán jól látszik, hogy papíron nem sok esélyük van még csak egy döntetlen elérésére sem, de amíg a Manchester City klasszisa, Emmanuel Adebayor vezeti őket, ki tudja, meddig szárnyalhatnak a Karvalyok.

Forrás: samsungsport.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://afrikakupa.blog.hu/api/trackback/id/tr381635847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tepes 2010.01.08. 15:54:04

Jó a webcíme az oldalnak :D

afrikakupa.blog.hu/2009/12/31/szarnyalo_karvalyok

Szegény karvalyok...

karajjj 2010.01.08. 19:16:04

looooool :D ezt így nem vettem észre :D
süti beállítások módosítása